4 voorbeelden van nieuwe vormen van participatie

participatie

Het mag u wellicht opgevallen zijn dat medezeggenschap in beweging is. Door allerlei veranderingen en vernieuwingen in organisaties, sociale innovatie en zelfsturing zien we de medezeggenschap ook zoeken naar vernieuwing. Er wordt veel geëxperimenteerd, maar het is veelal nog een zoektocht. Voor geslaagde vernieuwing is gedeelde visie en actieve betrokkenheid van alle partijen noodzakelijk: OR-en, werkgevers, werknemers, overheid en wetenschap. Het is een langdurig en gezamenlijk proces dat vraagt om aandacht, om vertrouwen, om een open geest. Van de medezeggenschap maar ook van de bestuurders. Belangrijk is om met elkaar helder te krijgen: waar het om draait bij medezeggenschap en participatie? En vervolgens:  hoe geef je dat vorm?

Iedere organisatie gaat tegenwoordig op zoek naar de vorm van medezeggenschap die bij de organisatie past. Naast dat er voldoende tijd moet worden ingericht voor het proces is ook een cultuurverandering ten aanzien van de houding ten opzichte van de medezeggenschap onontbeerlijk.

Hieronder staan links van voorbeelden van diverse vormen van participatie. Bekijk de filmpjes en bekijk welke vorm van participatie het dichts bij jullie ultieme OR droom komt. Of moet alles bij het zelfde blijven?

https://www.youtube.com/watch?v=g31wLhmjqmk AFAS

https://www.youtube.com/watch?v=iUZE-m3Zio4&t=26s  Vincent van Gogh (GGZ Limburg)

https://www.youtube.com/watch?v=Jytrhzqkl1A  ABN AMRO

https://www.youtube.com/watch?v=CIA0Q9YcdoU Abrona