Opleiding ambtelijk secretaris in de praktijk

Denkt u na over een carrièreswitch en lijkt een functie als ambtelijk secretaris u wel wat? Of wilt u als OR lid doorgroeien naar de functie van ambtelijk secretaris? Maar heeft u niet de vereist opleiding of ervaring. Of ben je pas begonnen aan je eerste klus als ambtelijke secretaris maar wil je graag meer weten over de functie? Dan kunnen wij u wellicht helpen.

Opleiding ambtelijk secretaris in de praktijk

Wie bieden sinds kort een praktijkgerichte opleiding voor beginnende of onervaren ambtelijk secretarissen. We ontvangen steeds meer vragen voor een praktijkgerichte opleiding op maat. Klassikale opleidingen zijn wellicht informatief maar vertellen je niet hoe het werk van een ambtelijk secretaris er in de praktijk uitziet. Daarbij zijn er verschillende niveaus voor ambtelijk secretarissen. Op deze website onder het onderwerp ambtelijk secretaris op het menu van de home pagina vindt u daar meer informatie over.

Hoe gaan wij te werk?

Omdat wij maatwerk leveren plannen wij eerst een intake gesprek met u in van maximaal een half uur. Daarbij komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Uw motivatie om ambtelijk secretaris te worden
  • Uw werkervaring en uw relatie tot de medezeggenschap
  • Uw doelen en ambities op het gebied van medezeggenschap

Aangezien het niveau, ervaring en verwachtingspatroon van iedereen verschillend is maken wij voor u een offerte met daarin een programma op maat rekening houdend met uw mogelijkheden en ambities. Als u akkoord geeft op onze offerte en programma dan gaan wij met u aan de slag en plannen wij de verschillende modules is. U bepaalt zelf het tempo en de volgorde. Ook bepaalt uzelf de geschikte dag en het tijdstip uiteraard afhankelijk van onze mogelijkheden. Een training in de avonduren behoort tot de mogelijkheden. Wij vinden het belangrijk dat ook de gestelde doelen worden gehaald na onze training. Daar toetsen wij ook op. Ons programma is voor een groot gedeelte gericht op de AS in de praktijk. Uiteraard zullen wij ook aandacht besteden aan de juridische kant waar een ambtelijk secretaris mee te maken gaat krijgen zoals onder meer de Wet op de ondernemingsraden (WOR). U heeft altijd het recht om tussentijds de samenwerking op te zeggen. Wij doen daar niet moeilijk over.

Huiswerkopdrachten en de casussen

Aan de hand van thuiswerkopdrachten wordt hetgeen wat is verteld gedurende de training ook regelmatig getoetst om na te gaan of u de materie in de vingers heeft of dat er meer scholing op een bepaald onderwerp nodig is. We werken met echte casussen en echte geanonimiseerde geluidsopnames waarbij u zo dicht als mogelijk bij de werkelijkheid komt als mogelijk.

Wat zijn de kosten?

Onze modules zijn opgedeeld in hele uren. Een module duurt 1 of 2 uur afhankelijk van het onderwerp. De kosten per uur zijn € 95 per uur exclusief BTW. U betaalt per module altijd achteraf.

Het boek dat wij zullen gebruiken tijdens de opleiding is het boek ‘Inzicht in de ondernemingsraad’ van SDU. Hierin staat niet alleen de WOR wetsartikelen maar ook een praktische toelichting op de verschillende artikelen als ook een actueel overzicht van relevante jurisprudentie en een aantal bijlagen met nuttige informatie over de rol van de ondernemingsraad in andere regelgeving (waaronder arbeidstijden, arbeidsomstandigheden en raden van commissarissen/raden van toezicht). Indien u besluit om 5 modules af te nemen en dan ontvangt u dit boek ter waarde van € 71,77 gratis van ons. Haakt u eerder af dan wordt het boek alsnog bij u in rekening gebracht.

Op dit moment bieden wij de volgende modules aan:

  • De WOR – het spel en de regels
  • Nieuw als ambtelijk secretaris
  • De positionering van de ambtelijk secretaris in de OR
  • Planning en verslaglegging
  • De adviserende en coachende ambtelijk secretaris
  • Het werken met werkgroepen en commissies
  • De krachtvelden tussen bestuurder en de OR

We werken met eigen praktijkmateriaal dat uniek is en praktijkgericht zodat u het gevoel heeft dat u als het ware stage loopt bij OAVM.

Omdat OAVM ook nauw betrokken is bij uw opleiding leren wij u ook beter kennen en onze doelstelling is dan ook om u ter zijner tijd, indien u dat wenst natuurlijk, ook aan te bieden als mogelijke kandidaat voor een vacature van ambtelijk secretaris. Wij weten dan immers wat voor vlees we in de kuip hebben. Een win-win situatie dus. Goed voor OAVM, onze opdrachtgever en voor u.

Heeft uw interesse in deze praktijkopleiding en onze modules of wilt u meer informatie? Vul dan ons contactformulier in. Dan nemen wij z.s.m. contact met u op.

Door wie wordt de training verzorgd?

Directeur en eigenaar van het Organisatie & Adviesbureau voor de Medezeggenschap (OAVM) Marc Habets zal de trainingen verzorgen. Marc heeft diverse studies voltooid op het gebied van Personeelsmanagement, Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid. In 2005 heeft hij OAVM opgericht en heeft sindsdien voor veel ondernemingsraden als ambtelijk secretaris gewerkt. Dus hij kent het vak als geen ander. Nu nog steeds werkt hij voor ondernemingsraden omdat hij van mening is dat het vak alleen uitgelegd kan worden door iemand die in de praktijk als ambtelijk secretaris met veel casussen te maken heeft gehad. Omdat hij ook de ambtelijk secretaris is van de Sociaal-Economische Raad (SER) is hij als geen ander op de hoogte van de actualiteiten rondom de medezeggenschap en de consequenties die dat heeft voor het vak ambtelijk secretaris. Naast de SER is hij ook werkzaam als een meer coachende ambtelijk secretaris voor BNNVARA, De Openbare Bibliotheek van Rotterdam en nog een aantal andere organisaties. Klik hier voor zijn LinkedIn profiel.

Ontdek vandaag nieuwe mogelijkheden!

Laat u vrijblijvend informeren omtrent de opties en voordelen die we u kunnen bieden.

06 23 86 70 12